Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

(€)ΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ ;


Σαν «χθες» το θυμάμαι, σαν ένα όνειρο θερινής νυκτός. Το «χθες» σχήμα λόγου, έχουν περάσει χρόνια αλλά η ανάμνηση της δραχμής δεν έχει φύγει από τους περισσότερους.

Θυμάστε; Με 300δρχ στο σχολείο παίρναμε τυρόπιτα, χυμό και παγωτό! Με 60 δρχ παίρναμε ένα ολόκληρο καρβέλι! Τώρα το χθες δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα…
Πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουν χρεοκοπήσει, δεν έχουν να πληρώσουν δάνεια και φόρους. Αβέβαιο το μέλλον, οπότε λένε «τι με πειράζει εμένα, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και επιστρέψει στην δραχμή;»

Υπάρχει και το άλλο άκρο(Ζει στο δικό του κόσμο), που νομίζει ότι επειδή έχουν κάποιες αποταμιεύσεις σε «σκληρό» νόμισμα, θα ξανά γίνουν πλούσιοι (!) Ας δούμε όμως το όλο θέμα ρεαλιστικά…

Έξοδος από το ευρώ σημαίνει για την χώρα μας μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 20% και απαξίωση του εθνικού μας νομίσματος με ρυθμό 40%-50% το χρόνο! Σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα BNP σε έκθεση της με τίτλο
«Ο κίνδυνος η κρίση να φέρει την δραχμή» τονίζει ότι το χρέος θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να πληρωθεί, αφού ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα υπερέβαινε το 200% και θα δημιουργούνταν έντονες πολιτικές(κυρίως κοινωνικές) αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας.

Η υψηλή ανεργία, η έντονη ύφεση που θα προέκυπτε από αυτό το σενάριο θα οδηγούσαν σε κοινωνική αναταραχή.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ;

H εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα -αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση- μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης. Ωστόσο οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, αφού οι αγορές θα άρχιζαν τα στοιχήματα για το «who is next», τα spreads των χωρών της περιφέρειας θα εκτοξεύονταν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα «τρέπονταν σε φυγή» από το τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε, γιατί αν πέσουμε θα πάρουμε και άλλους μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε του κεφαλιού μας. Το μνημόνιο δεν είναι κατεστημένο. Μπορεί να αλλάξει.

Το σίγουρο είναι ότι γράφεται ιστορία και εμείς είμαστε κομμάτι αυτής. Κουράγιο Έλληνες, θα το ξεπεράσουμε και αυτό!

«Εγέρθητι»!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου